Fakta om kød og bæredygtighed
- med links til videnskabelige rapporter

Egne artikler om kødkultur
- om unge hinduer, dansk miljødebat m.v.

Mine antropologiske uni-opgaver
- metoderapport fra Indien, bacheloressay m.v.
TV-interview med RC
- KUs TV fra klimadebat med Anders Fogh
Medielinks
- til emnet i TV, radio og aviser
Blog om kødkultur
- min blog om kødkultur; læs og kommentér

Kødkultur

Hvad er kødkultur?

Hvis man søger på Google, optræder ordet yderst få gange, så der er til en vis grad tale om, at jeg forsøger at introducere et nyt begreb i det danske sprog.

Og hvad er det så, at dette begreb skal betyde? Imens disse linjer skrives, på 6. semester på min antropologi-uddannelse, ønsker jeg bestemt ikke at lægge mig fast på én bestemt definition. Men begrebet indeholder blandt andet følgende aspekter:

- de forestillinger, mennesker har om kød; f.eks. forestillinger om magt, om status, om kønsroller, om seksualitet, om sundhed, om forhold imellem natur og kultur, om forhold imellem dyr og mennesker, etc.

- de erfaringer, mennesker har med kød; herunder smag, følelser og minder, ikke mindst barndomsoplevelser.

- den praksis, hvori kød indgår; hvordan kød produceres, handles, tilberedes og spises.

- de samfundsmæssige problemstillinger, især i forhold til global bæredygtighed, der knytter sig til kødproduktion og kødspisning.

Der rejser sig desuden nogle særdeles kritiske spørgsmål til selve begrebet "kødkultur", bl.a.:

- hvornår opfattes kød som et symbol på kultur, og hvornår opfattes det som et symbol på natur?
- betyder anvendelsen af begrebet kødkultur, at det enkelte menneske ikke er frit til at vælge?

- kan man overhovedet tale om kødkultur, når størstedelen af verdens kødproduktion er ubæredygtig?

Eftersom kødkultur den dag i dag har uendeligt mange socio-kulturelle betydninger, og eftersom det på mange måder er et følsomt emne at diskutere, er der selvfølgelig grænser for, i hvor høj grad det overhovedet er muligt fuldt ud at belyse disse emner og spørgsmål. Men emnet er alt for vigtigt til, at man på forhånd opgiver at udforske det.

På denne del af min hjemmeside vil jeg derfor forsøge at bidrage til, at dette emne får mere opmærksomhed. Der vil således løbende blive lagt forskellige former for materiale ud, i form af universitetsopgaver, artikler, miljøfakta og relevante links.

Som det fremgår af disse sider, er min tilgang til det globale kødforbrug kritisk, og visse af oplysningerne under "Fakta om kød og bæredygtighed" kan utvivlsomt forekomme overvældende for de, der ikke før har hørt om konsekvenserne af det globale kødforbrug. Lad mig derfor understrege, at der ikke er grundlag for at sige, at kødspisning i sig selv er ubæredygtigt. Men der er grundlag for at sige, at det globale kødforbrug skal nedsættes ganske drastisk, hvis vi ønsker at skabe en bedre verden. Derfor er der behov for at komme nærmere en forståelse af begrebet "kødkultur".

God læselyst - dette emne er vigtigere, end de fleste tror! 

www.runechristoffer.dk