Tilbage til ARTIKLER - Læs mere om ANTROPOLOGI

 

Uredigeret version af debatindlæg trykt i Politiken 3. juli 2011.

 

Dekanen vil kassere vores biblioteksbøger - stop ham!
Af Rune-Christoffer Dragsdahl, kandidatstuderende i antropologi, Københavns Universitet

På trods af flere ugers protest fra både studerende og forskere har ledelsen på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet besluttet fra den 1. januar 2012 at lukke institutbibliotekerne på antropologi, psykologi, sociologi, statskundskab og økonomi.

Det er ledelsens plan, at en del af bøgerne skal samles på det fælles bibliotek for de samfundsvidenskabelige fag, men mange bøger vil blive dels oplagret på et magasin, dels kasseret.

Ja, kære læser, De læste rigtigt: Kasseret. Her gik man ellers og troede, at det kun var den nu forhenværende dekan på Det Humanistiske Fakultet, der fik den slags mystiske indfald om at brænde eller kassere bøger.

På antropologi er biblioteket fyldt med spændende bøger fra alverdens tænkelige afkroge. Det kan godt være, at en del af bøgerne kun lånes og læses meget sjældent, men vi kan ikke vide, hvilke geografiske regioner og kulturelle temaer, der får betydning for vores forståelse af mennesker og samfund om 10, 20 eller 30 år. Det er derfor respektløst overfor såvel studerende som forskere, når en fakultetsledelse med ikke-antropologer i spidsen vil gøre sig til herrer over, om vi skal have et antropologi-bibliotek eller ej.

Hvad angår bøgerne, der skal oplagres på magasin, vil det i praksis betyde, at vi fremover kun kan låne bøger, som vi på forhånd kender titlen på. Med andre ord: Vi kan ikke længere gå på opdagelse i bogreolerne og dermed på ægte undersøgende vis trække på erfaringerne fra det feltarbejde, som tusindvis af antropologer har udført i alle verdenshjørner gennem hele det 20. århundrede.

Et af ledelsens argumenter er øget digitalisering. Men digitaliseringen har en grænse, for konstant læsning af litteratur over nettet og på computeren giver i længden trætte øjne og hovedpine, hvilket ikke just øger evnen til indlæring. Alternativet er selv at købe bøgerne over nettet, men det har social slagside. Og helt afgørende: Institutbiblioteket er en vigtig del af det faglige og sociale miljø på et universitet.

Der tales meget om, at regeringen blander sig for meget i styringen af universiteterne, men lige på dette område er der desværre behov for, at Christiansborg griber ind. For eksempel ved at afsætte midler øremærket bevaringen af institutbibliotekerne og de fagspecifikke bogsamlinger. Medmindre da fakultetets ledelse kommer til fornuft.

Hvis man ikke har mere konstruktive forslag til at få universitetsøkonomien til at hænge sammen end at lukke biblioteker og kassere bøger, så bør man overveje at finde sig et andet job. Et job hvor man ikke generer studerende og forskere med tiltag, der direkte undergraver studie- og forskningskvaliteten.

Hvem sagde universiteter i verdensklasse?

Må kun citeres med udtrykkelig kildeangivelse.